Contoh esei kemerdekaan

Diharapkan blog "Seronok Belajar Bahasa Melayu" ini akan menarik minat semua lapisan masyarakat khasnya kanak-kanak untuk belajar Bahasa Melayu. Hari Kemerdekaan negara kita jatuh pada tanggal 31 Ogos setiap tahun. Pada tarikh keramat ini seluruh rakyat Malaysia yang berbilang kaum bersama-sama menyambutnya dengan riang gembira dan yang penting dapat menambah rasa cinta rakyat terhadap negara.

Contoh esei kemerdekaan

Hidup ini persis lilin yang dinyala, Kiamat semakin hampir Dunia semakin meniti ke akhirnya Insaflah, kenalilah dirimu dan berubahlah demi hari esok yang penuh cabaran. Sajak di atas izhar merungkaikan kepentingan pembangunan remaja yang merupakan modal insan acuan negara dalam meniti arus kemerdekaan kini.

Erti kemerdekaan telah lama terpahat dan bertapak dalam sanubari setiap rakyat Malaysia kerana lahirnya semangat patriotisme. Namun, tanpa kita sedari, negara kita telah menghampiri ambang kemerdekaan yang ke dan kian mendekati satu pandangan jauh, Wawasan yang diilhamkan oleh Tun Dr.

Marcapada menyaksikan semangat dan erti kemerdekaan dalam diri anak muda pada zaman ini semakin luntur dan hanyut dibuai arus globalisasi yang begitu mencabar akal dan minda. Apakah kita sanggup melihat modal insan yng masih hingusan ini terus dihantui sikap hedonisme seperti ini?

Apakah erti kemerdekaan ini hanya ilusi dan suatu imaginasi dalam diri mereka? Hakikatnya, merekalah permata, putera-puteri negara yang bakal menerajui tampuk kepimpinan negara.

Justeru, langkah proaktif perlu disusun dalam usaha melahirkan umarak bangsa yang benar-benar menghayati dan menjiwai erti sebenar suatu kemerdekaan. Dalam usaha melahirkan dan memupuk nilai patriotisme, penghayatan tentang erti kemerdekaaan dalam diri seseorang inidividu adalah amat penting.

Individu yang dimaksudkan di sini ialah remaja itu sediri yang menggalas tanggungjawab besar dalam menyemai semangat kemerdekaan.

Penghayatan tentang erti kemerdekaan boleh dipupuk sejak dari kecil lagi melalui didikan yang sempurna daripada ibu bapa.

Contoh esei kemerdekaan

Ibu bapa juga penting dalam pembentukan jati diri anak-anak yang merdeka. Ibu bapa berperanan penting dalam menerapkan nilai-nilai murni dalam diri anak-anak khususnya memupuk semangat kemerdekaan melalui penghayatan tentang tokoh kemerdekaan tanah air yang berjuang sehingga ke titisan darah yang terakhir dalam perjuangkan nasib bangsa.

Bak kata pepatah bapa borek, anak rintik, bagaimana acuan, begitulah kuihnya, bagaimana gubahan, begitulah coraknya. Jadi, izharlah di sini bahawa penghayatan kemerdekaan yang diwarisi dalam sesebuah institusi kekeluargaan bakal menyemarakkan semangat patriotik dalam diri anak-anak sekali gus menjana modal insan minda kelas pertama.

Selain itu, penerapan erti kemerdekaan dalam diri anak bangsa boleh dipupuk melalui elemen media massa yang memainkan peranan yang penting. Media massa juga merupakan elemen yang tepat dalam usaha memupuk erti kerdekaan dalam diri anak remaja kini.

Human contributions

Pelbagai cerita direncanakan, pelbagai rencana diberitakan, pelbagai berita disampaikan. Pernyataan ini izhar memaparkan betapa kukuhnya peranan media massa sebagai platform dalam membolosi gawang minda anak bangsa tentang penghayatan erti kemerdekaan.

Acap kali, kita mendengar di corong-corong radio, di kaca televisyen dan di dada-dada akhbar terpapar isu yang menjadi topik hangat.

Jadi, tidak dapat dinafikan bahawa peranan media massa amat penting dalam menerapkan nilai-nilai patriotisme dalam diri anak remaja kini. Media massa tidak seharusnya berpaksikan hiburan dan keseronokan semata-mata. Sebaliknya pihak media massa sewajarnya memaparkan drama-drama dan filem-filem seperti Embun, paloh, leftenan Adnan dan sebagainya haruslah dipelbagaikan cara penyampaiannya agar masyarakat tidak berasa bosan.

Bukan itu sahaja, media cetak juga boleh menghasilkan karya-karya kemerdekaan yang mampu membakar semangat kemerdekaan dalam diri remaja. Contohnya, seperti penghasilan novel-novel dan buku-buku yang berteraskan penghayatan erti kemerdekaan yang mampu menghidupkan jiwa merdeka dalam diri remaja.

Hal ini dikatakan demikian kerana remaja hari ini amat gemar membaca novel-novel dan majalah-majalah. Langkah proaktif ini akan bisa menggerakkan jiwa remaja untuk menyelami erti sebenar kemerdekaan.

Jadi, sudah terang lagi bersuluh bahawa media massa merupakan antara elemen yang penting. Ingatlah bahawa Sejarah adalah untuk dihayati, bukannya untuk diulangi.

Tokoh Sejarah Malaysia: Tunku Abdul Rahman-Bapa Kemerdekaan

Dalam usaha memupuk nilai patriotisme dan kemerdekaan dalam diri remaja, sokongan dalam satu rumpun komuniti adalah amat penting. Hidup dalam satu rumpun bangsa merdeka, sewajarnya kita harus mempunyai strategi yang mantap dalam usaha menyemarakkan lagi erti kemerdekaan dalam diri remaja.

Remaja yang unggul lahir daripada keluarga yang bahagia, keluarga bahagia pembina masyarakat berintegriti, masyarakat berintegriti penjana bangsa merdeka. Jadi, tidak dapat dinafikan lagi bahawa masyarakat juga memegang watak penting dalam menghidupkan erti kemerdekaan daalam diri remaja.

Hidup dalam sebuah masyarakat majmuk, kita sewajarnya saling peka dan salaing bantu-membantu antara satu sama lain seperti kata pepatah bagai aur dengan tebing.

Contoh esei kemerdekaan

Istilah menjaga tepi kain orang sewajarnya dipandang positif oleh segenap lapisan masyarakat. Dalam konteks ini, kita harus merangka pelbagai alternatif bijak untuk menerapkan nilai patriotisme dalam diri remaja.

SPM 2016 (untuk tingkatan 5) SPM 2017 (untuk tingkatan 4)

Tamsilannya, dalam sebuah masyarakat harmoni, kita boleh dudk semeja dalam membincangkan persoalan-persoalan yang kian melanda anak muda zaman ini, khususnya golongan remaja yang semakin ketandusan nilai patriotisme. Melalui usaha proaktif seperti ini, masyarakat akan menyedari tanggungjawab mereka dalam membentuk remaja yang berjiwa merdeka.Karangan Contoh.

Hari ulang tahun kemerdekaan negara yang kita sambut setiap tahun mempunyai kebaikan dan kepentingannya yang tersendiri. Hari tersebut merupakan hari kebesaran negara yang perlu disambut dan dihayati oleh semua rakyat yang cinta akan negara ini. Fokus Esei STPM – Pelaburan Asing; Fokus Karangan Bahan Rangsangan SPM.

ANTARA CONTOH TOKOH PEJUANG KEMERDEKAAN NEGARA. 5. MAT SALLEH. Mat Salleh atau nama sebenarnya Datu Mat Salleh merupakan pejuang Sabah yang terkenal dalam memberi tentangan yang hebat kepada penjajahan Inggeris di Sabah.

Detik perjuangan Datu Mat Salleh menentang pencerobohan dan keganasan Kompeni Hindia Timur Inggeris bermula pada bulan Julai. Esei Kemerdekaan PELAKSANAAN GAGASAN SATU MALAYSIA daripada rakyat amat diperlukan bagi merealisasikan matlamat untuk menjadikan Malaysia sebuah negara maju dan menjadi contoh kepada negara-negara lain di dunia.

Dengan tercapainya matlamat tersebut, kita telah menyambung perjuangan pahlawan-pahlawan negara yang telah sanggup berkorban.

Peranan TunkuAbdul Rahman Putra Al-Haj dalam usaha mencapai kemerdekaan negara amat caninariojana.comi seorang pemerintah, beliau bertanggungjawab dalam mendapatkan kemerdekaanTanah Melayu daripada pihak penjajah pada tahun May 11,  · Contoh esei tingkatan 4 (4) Alexander the great (e Contoh esei tingkatan 4 (3) Maharaja Shih Huang Ti Contoh Esei tingkatan 4 (2) Sirah Rasullullah sehi Contoh esei Tingkatan 4(1) caninariojana.comh pendidikan I Mid term F5, , soalan dan skema jawapan; Slide caninariojana.com,China,India,Mesopotamia,Egypt; projek kerja kursus sejarah-3 elemen utama.

Hari Kemerdekaan juga disebut Hari Kebangsaan. Hari Kemerdekaan negara kita jatuh pada tanggal 31 Ogos setiap tahun. Pada tarikh keramat ini seluruh rakyat Malaysia yang berbilang kaum bersama-sama menyambutnya dengan riang gembira dan yang penting dapat .

SISI BAHASAKU: ESEI: SAMBUTAN KEMERDEKAAN DI SEKOLAH!